bg | en 
Bulgarian Journal of Crop Science   ISSN 0568-465X
Array ( [session_started] => 1714999957 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Изследване на ефекта на органичните торове върху добива зърно на обикновена пшеница (Triticum aestivum L.)
Николай Ценов, Маргарита Нанкова, Тодор Губатов
Abstract: Обстановка и цел: Приложението на органични торове във вид на пелети у нас е все още почти непо-
знато. Изследванията в тази насока и в световната практика са малко на брой. Не е ясно какви са ефектите им върху добива и качеството на продукцията. Това е причината да се направи проучване на ефекта на няколко вида органични торове върху пшеницата, самостоятелно и в съчетание с различни нива на минерално азотно подхранване. Целта е да се установи дали органичните торове са конкурентни на минералните по отношение на добива зърно.
Методи: Проучено е влиянието на органични торове върху добива зърно в полски опит през три го-
дишен период (2017-2019). Изследвани са седем нови сорта обикновена пшеница, създадени във фирма
„Агроном”. В полския експеримент са включени и три нива на азотно подхранване, както следва (N3, N10, N18). За сравнение е използван минералния тор ДАП (диамониев фосфат) в доза, осигуряваща същото количество от активни вещества (NPK) на трите органични тора.
Ключови резултати: Органичните торове Sonar (C), Italpollina (D) и Guanito (B) имат по-силен положителен ефект върху добива зърно от минералния тор DAP (A). Според величината на ефектите им, които са определени при пряко сравнение с него, те принципно биха могли да бъдат подредени в низходящ ред, така: Sonar (C) >Italpollina (D) >Guanito (B). Техният положителен ефект спрямо контролния вариант се установява, без значение каква е дозата на азотното подхранване (N). При най-ниското ниво на подхранване (N3) приложението на два от трите органични тора, Sonar (C) и Italpollina (D). осигуряват съществена прибавка към добива зърно от (+8,4 %) и (+4,9 %), респективно.
Изводи: Влиянието на изследваните органични торове върху добива зърно е по-силно от това на ми-
нералния тор (+5-10 %), при всички изследвани нива на азотното подхранване. При торене с органичните торове на богати черноземни почви дозата на азотното подхранване с минерални торове би могло да бъде оптимизирано, без това да се отразява негативно на добива. Органичните торове от ново поколение са напълно конкурентни на сходните им минерални, поради няколко причини: i) увеличават добива, ii) могат вече лесно и прецизно да бъдат дозирани (пелети) и iii) те са комплексни по характер, защото притежават уникален баланс между основни (NPK) и вторични макроелементи (Mg и S).
Keywords: добив зърно; азотно хранене; органични торове; пшеница
Date published: 2021-06-24
Download full text