bg | en 
Bulgarian Journal of Crop Science   ISSN 0568-465X
Array ( [session_started] => 1716025096 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 [PAGE_ID] => 78 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Сравнително проучване на коренова и почвена микробиологична активност при самостоятелно и съвместно отглеждане на зеле (Вrassicа oleraceae L. var. capitata L.)
Гергана Младеноваorcid, Милена Йордановаorcid, Бойка Малчеваorcid
Abstract: Проведено е сравнително проучване на коренова и почвена микробиологична активност при самостоятелно и съвместно отглеждане на зеле с други култури: праз, фасул, тагетес, копър и цветен микс. Взаимното отглеждане на зеле и цветен микс повишава количеството на микроорганизмите в непосредствена близост до корените на зелето в най-висока степен. Най-ниска е биогенността на кореновата зона при варианта със зеле и тагетес. При самостоятелното отглеждане на зеле се установява по-висока стойност на общата микрофлора спрямо вариантите с основна култура зеле и допълнителни култури тагетес или праз. Комбинирането на зелето с цветен микс, фасул или копър повишава количеството на микроорганизмите от ризоплана и ризосферата в по-висока степен отколкото самостоятелното отглеждане на зеле. Основен дял в състава на общата микрофлора заемат неспорообразуващите бактерии, следвани от бацилите. Прегрупиране се установява при съвместното отглеждане на зеле и цветен микс, като при този вариант количеството на спорообразуващите бактерии е по-високо от това на неспорообразуващите бактерии. По-слабо представени са актиномицетите и плесенните гъби. Каталазната активност е най-висока при контролата, следвана от варианта със съвместно отглеждане на зеле и праз, а най-ниска при зеле и цветен микс, и зеле и копър, като зависи значително от влажността на вариантите. Целулазната активност е по-висока при вариантите с култури спрямо контролата – най-висока при съвместно отглеждане на зеле и праз, и зеле и тагетес, а най-ниска при зеле и фасул, като зависи значително от общата микрофлора.
Keywords: ензимни активности; коренова микрофлора; почвена биогенност
Citation: Mladenova, G., Yordanova, M., & Malcheva, B. (2024). Comparative study of root and soil microbiological activity in individual and co-cultivation of cabbage (Brassica oleraceae L. var. capitata L.) Bulgarian Journal of Crop Science, 61(2) 37-46 (Bg).
References: (click to open/close)
DOI: https://doi.org/10.61308/EKVR9826
Date published: 2024-04-25
Download full text