bg | en 
Bulgarian Journal of Crop Science   ISSN 0568-465X
Array ( [session_started] => 1716039746 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Класифициране на безсеменни сортове лози (Vitis vinifera L.) в зависимост от размерите на органите в женската сфера на цвета
Венелин Ройчевorcid, Нели Керановаorcid
Abstract: Извършена е сравнителна оценка и класифициране на голяма група безсеменни сортове лози в зависимост от разнообразието на параметрите на женските органи на цвета. Чрез прилагането на клъстер анализ е установено, че при вертикалното им разположение по разклоненията в основата на ресата, те се разпределят в четири обобщени клъстери, в средата - в шест и във върха - в девет, като всеки от тях е съставен от различен брой подклъстери и сортове. Липсва статистически доказано влияние на местоположението на цветните бутони в ресата върху параметрите от женската сфера на цвета. Представената биометрична информация за женските цветни органи увеличава възможностите за по-задълбочен морфологичен, цитоембриологичен и ампелографски анализ и класифициране на изследваните безсеменни сортове лози.
Keywords: сравнителна биометрична и статистическа характеристика; органи в женската сфера на цвета
Citation: Roychev, V., & Keranova, N. (2024). Classification of seedless varieties of vines (Vitis vinifera L.) according to the size of organs in the female flower sphere. Bulgarian Journal of Crop Science, 61(2) 83-95 (Bg).
References: (click to open/close)
DOI: https://doi.org/10.61308/AHWC2873
Date published: 2024-04-25
Download full text