bg | en 
Bulgarian Journal of Crop Science   ISSN 0568-465X
Array ( [session_started] => 1716034355 [LANGUAGE] => EN [LEPTON_SESSION] => 1 )
Help
 
Register

Login:


Forgot Details? Sign-up



Оптимизиране на калиевото торене при ранно и средноранно производство на домати за устойчиви добиви и икономическа рентабилност
Веселина Василеваorcid
Abstract: Дробното калиево торене се явява ефективен метод за удължено приемане на съизмерими през вегетацията количества достъпен калий, чрез който да се поддържа положителен калиев баланс в почвата, но и да се реализира по-висок добив и качествена продукция. Целта на проучването е да определи икономическата ефективност от разделянето и дробното внасяне на калиевата норма при отглеждането на домати като ранно и средно-ранно производство. Резултатите в проучването показват, че доматените растения използват оптимално калия, при разделянето и дробното му внасяне, като по този начин е постигнат по-висок добив и общ приход от продукцията. Вариантите с дробно торене са икономически изгодни, а вариант N24Р12К8+8+8 се оказва особено подходящ при ранно полско производство на домати. Настоящият анализ подчертава важността от оптимизацията на торенето в селскостопанските практики у нас, потенциала за повишаване на икономическата ефективност и печалбата за земеделските производители, и устойчивото използване на почвените ресурси.
Keywords: себестойност; икономическа оценка; печалба; норма на възвръщаемост; Solanum lycopersicum Mill.; дробно торене
Citation: Vasileva, V. (2024). Optimization of potassium fertilization in early and mid-early production of tomato for sustainable yields and economic profitability. Bulgarian Journal of Crop Science, 61(2) 29-36 (Bg).
References: (click to open/close)
DOI: https://doi.org/10.61308/PGLB6703
Date published: 2024-04-25
Download full text